Mostrar Menú
Patrimoni

Amb el so dels canons: un recorregut musical a través de set segles de música per a orgue

Conferència, copa de vi i petit mos

Amb el so dels canons: un recorregut musical a través de set segles de música per a orgue

“Amb el so dels canons: un recorregut musical a través de set segles de música per a orgue” és el títol de la conferència que l’organista Marcel Martínez oferirà el proper dijous 27 de maig a les 20.00h en el marc de la campanya de restauració de l’orgue del cor de Catalunya.


Malgrat que l’orgue fou inventat a la Grècia hel·lenística al segle III aC, el recorregut per la música d’orgue proposat per Martínez s’inicia a la tardor de l’Edat Mitjana europea i condueix fins als nostres dies. Quina funció complia l’orgue dins i fora del culte religiós? Hi ha diferències entre les diferents regions europees, els seus idiomes i les diferents confessions religioses? Gràcies a un comentari de Mozart en una carta, l’orgue és anomenat “rei dels instruments”. La preponderància sobirana de l’orgue respecte a d’altres instruments té un origen, tanmateix, molt més reculat. Això és degut no només a la seva complexitat constructiva, al seu volum, a la seva presència física en esglésies de tot el món sinó a també, i sobretot, gràcies al seu paper dins el culte cristià al llarg d’un mil·lenari. Durant la xerrada el públic podrà resseguir un bon tros de la història de la música occidental a través de l’orgue i la música que fou escrita per a aquest instrument excepcional.

L’acte formarà part de la Fira ViBa i, un cop finalitzada la xerrada, s’oferirà una copa de vi de la DO Pla de Bages a l’atri de la basílica i un petit mos, gentilesa de la Taverna 1913 i de la pastisseria el Cigne respectivament. Per assistir a la conferència caldrà reservar plaça a través de la plataforma de reserves del web de la Fira ViBa, tot i que l’entrada serà gratuïta aquest sistema permetrà controlar l’aforament i facilitarà el seguiment de les mesures sanitàries de contenció de la pandèmia.