Mostrar Menú
Art

Ignasi Cucurella. 50 anys de joieria. De la tempesta a l'esperança

Exposició que recull el treball de 50 anys de trajectòria del joier manresà Ignasi Cucurella. Una trajectòria que, partint de l’ofici, l’ha dut d’artesà a artista. Les seves joies, nascudes del sentiment, pensament i emoció personals i de la interpretació del món que l’envolta, són petites escultures. Petites peces artístiques que van més enllà dels materials que tradicionalment utilitza la joieria o de ser elements només ornamentals.

Ignasi Cucurella. 50 anys de joieria. De la tempesta a l'esperança

Ignasi Cucurella  nascut l’any 1943 (Manresa), aprèn l’ofici artístic  de joier a l’ Escola Massana, magnífica i prestigiosa Escola municipal d’Arts i Oficis Decoratius de Barcelona, als anys seixanta. Perfecciona la seva destresa amb estudis de gemmologia i l’any 1968 presenta la seva primera exposició a la galeria Símbol de Manresa. Ara 2021 ens  fa l’obsequi de presentar  aquí a Manresa,  el seu treball de creació generat al llarg de 50 anys i que es va exposar a primers d’octubre de 2020 al Palau Robert de Barcelona.

Unes joies on  l’Ignasi Cucurella  ha  posat sentiment i emoció personals. Són petites escultures,  nascudes de la emoció  d’una vivència lligada  a la nostra realitat  com a societat i com a poble. Les seves peces van més enllà d’uns materials clàssics en joieria  o d’un destí ornamental concret: són peces artístiques. Atès que l’artesà esdevé artista quan la seva obra es fruït del seu sentiment i molt més encara, del seu pensament . L’art és això, es  una voluntat de fer evident , el que es porta dins,  el que sentim, i cada artista ho expressa a través d’aquella tècnica que ha escollit per manifestar-se. Cucurella ens ho transmet a cada peça i  vol que “intuïm”, en allò que veiem, quelcom que només podem veure amb el cor.

L’art és el mirall de la història humana, és la primera forma de comunicació no verbal. Es va iniciar com a llenguatge visual ja en la Prehistòria, abans de qualsevol escriptura, i segueix essent sovint el millor testimoni transmissor dels fets i les realitats socials, dels éssers humans. No podem copsar la simbologia d’aquestes joies si no ens endinsem en el context que les justifica: “ Repressió i denuncia”  les dels anys 60 als 80. Més actuals:  “Compromís amb la Natura”  “Homenatge a l’artista i company; Ricard Vaccaro “. “Contradiccions i esperances: per uns canvis socials, polítics i espirituals”.

Les joies de Ignasi Cucurella interpreten allò que és una realitat avui en el món, el nostre món i amb el seu llenguatge personal i artístic, converteix en mirall de la història, de la nostra història, les seves creacions.

Guiomar Amell Amell