Manresa escoltarà el testimoni d'onze víctimes de la Guerra Civil i el franquisme en la primera Audiència Memorial celebrada a la ciutat

L'acte, obert a tothom, tindrà lloc el 25 de gener, a les 18h, a l’Auditori de la Plana de l’Om. L’objectiu de l’Audiència Memorial, organitzada per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa, és propiciar la reparació simbòlica i el reconeixement institucional de les persones que van patir les conseqüències de la guerra i la dictadura.

access_time
Divendres, 20 de Gener de 2023
Manresa escoltarà el testimoni d'onze víctimes de la Guerra Civil i el franquisme en la primera Audiència Memorial celebrada a la ciutat

L’Auditori Plana de l’Om de Manresa acollirà dimecres vinent, 25 de gener, la primera Audiència Memorial que se celebra a la ciutat. Es tracta d’un acte pioner d’escolta, reconeixement institucional i reparació simbòlica dedicat a totes les víctimes i les diverses generacions afectades per la Guerra Civil i la dictadura franquista.

L’Audiència Memorial permetrà escoltar el testimoni d’onze persones, totes elles manresanes o vinculades amb Manresa que, de forma directa o indirecta, van patir les conseqüències de l’alçament militar, el període revolucionari, la Guerra Civil i la dictadura franquista, inclosa la clandestinitat i la lluita per les llibertats.

Els detalls de l’acte han estat explicats avui en roda de premsa per la regidora de Cultura i Festes de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo i Obiols, el director del Programa de Memòria Democràtica de la Diputació de Barcelona, Xavier Menéndez Pablo, els advocats impulsors de l’Audiència Memorial, Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives Puig, i el president de l’Associació Memòria i Història de Manresa, Joaquim Aloy i Bosch.

Trencar el silenci

Amb aquest acte, es convida a trencar el silenci sobre els fets de la Guerra Civil i la repressió de la dictadura, a participar en el reconeixement i la reparació moral a les víctimes i a posar en valor la capacitat de resiliència individual i col·lectiva. La iniciativa permet recuperar les diverses memòries personals que han quedat retingudes en el si de les pròpies famílies.

D’aquesta manera, es podrà escoltar el testimoni de fills i filles i altres descendents, fins a quatre generacions, de persones que van morir al front de guerra, que van ser víctimes dels bombardejos franquistes sobre Manresa o que van ser assassinades per les patrulles i comitès revolucionaris a la rereguarda, per les autoritats franquistes al Camp de la Bota o pels nazis en camps de concentració. També parlaran víctimes directes de la repressió a finals de la dictadura i familiars de persones que van ser condemnades a presó pel franquisme.

L’acte començarà a les 18 h i serà conduït pels advocats impulsors, Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives Puig, guardonats amb el Premi Justícia ADR 2022 de la Generalitat per la iniciativa de les Audiències Memorials a Catalunya. Després d’una introducció, es podrà escoltar el testimoni dels onze participants, cadascun dels quals exposarà la seva vivència personal.

Posteriorment, intervindrà l’historiador Joaquim Aloy Bosch, que farà una contextualització històrica dels fets narrats. Tancaran l’acte els parlaments institucionals de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i del diputat d’Educació, Esports i Joventut de la Diputació de Barcelona, Josep Monràs Galindo. Al final, les autoritats entregaran un detall simbòlic a les onze persones participants. Finalment, hi haurà una trobada i diàleg informal entre participants, assistents i representants institucionals.

L’acte, obert a tothom, és organitzat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Manresa, amb la participació d’Aequitas Centre de Mediació i l’Associació Memòria i Història de Manresa. La iniciativa, que la Diputació impulsa en diversos municipis catalans, arriba per primera vegada a la capital del Bages, coorganitzada amb l’Ajuntament.

(*) Fotografia: D'esquerra a dreta, Joaquim Aloy, Xavier Menéndez, Anna Crespo, Jordi Palou-Loverdos i Mireia Vives.

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura