Mostrar Menú

Grups teatrals manresans interpretaran l'obra “Escenes amb tracte”, per conscienciar sobre els abusos a les persones grans

L’obra es representarà al Teatre Conservatori el dia 3 d’octubre, a les 7 de la tarda, i està inclosa dins la programació del Dia Internacional de les persones grans a Manresa. La representació anirà a càrrec dels grups Comediants de Valldaura, grup de l'AVV de Mion-Puigberenguer-Poal, Cap girats, Tal com som, El Teló i Nostra Llar del Casal Parroquial Poble Nou.

Grups teatrals manresans interpretaran l'obra “Escenes amb tracte”, per conscienciar sobre els abusos a les persones grans

 

Els grups de teatre Comediants de Valldaura, grup de l'Avv de Mion-Puigberenguer-Poal, Cap girats, Tal com som, El Teló i Nostra Llar del Casal Parroquial Poble Nou han acceptat la proposta del Pla comunitari i la Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, per representar l’obra ESCENES AMB TRACTE, que adapta relats del llibre Relats amb tracte, publicat dins de la campanya Tracta’m bé.

 

 El llibre “relats amb  tracte”  recull dotze relats que tenen per objectiu visibilitzar els diferents tipus d’abusos que poden patir les persones grans. El seu treball es presentarà el dia 3 d’octubre, a les 19 hores al Teatre Conservatori de Manresa, dins del programa d’actes dia de les persones grans. L’entrada a la representació de teatre serà gratuïta.

 

Tracta’m bé és una campanya que va començar a la comarca del Solsonès,  ideada pel Consell Comarcal i l’Ajuntament de Solsona l’any 2012. Poc a poc ha anat creixent, fins a convertir-se en la campanya de referència de la Diputació de Barcelona i de diferents administracions comarcals de la província. L’any 2017, el Consell Comarcal del Bages i l’Ajuntament de Manresa cursen la seva adhesió i es sumen a les iniciatives per fomentar el bon tracte a les persones grans.

 

Treball municipal de prevenció dels maltractes

L’Ajuntament de Manresa disposa d’actuacions anteriors per prevenir i actuar els maltractes, com el Protocol d’actuació per detectar i actuar davant situacions de maltractament vers les persones grans. També, s’han desplegat diverses actuacions d’aquesta campanya de prevenció. De moment, s’han efectuat les actuacions següents:

Situacions amb tracte. L’any 2017, es va preparar sis imatges de bon tracte envers la gent gran. Amb la participació de persones grans de Manresa i de la comarca les escenes reflexionen envers el  bon tracte. Les situacions que es difonen són reals i els protagonistes han estat escollits com a exemple de bon tracte envers la gent gran. Posteriorment, es distribuïren 500 pòsters de cada escena per establiments comercials, equipaments i centres escolars de la ciutat.

Espais amb tracte. Durant el primer semestre del 2018, amb la col·laboració de diferents membres del Consell de la gent gran, es van visitar establiments comercials i equipaments de la ciutat per demanar la seva adhesió a la campanya. Durant la visita, es va proporcionar una llista d'indicadors i una targeta amb el telèfon de contacte dels Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa, per comunicar possibles deteccions de maltractament. Els establiments adherits es distingien amb un adhesiu de la campanya.

Professionals amb tracte. Mitjançant la participació en un grup de treball, promogut per l’Agencia Catalana de Salut Pública, s’ha col·laborat en l’elaboració d’un còmic amb diferents situacions que permeten reflexionar sobre el bon tracte a les persones grans adreçat als professionals.

Escenes amb tracte. Fa uns anys, ja s’havia programat a Manresa la versió d’aquesta obra que van fer els grups Esplai Artesenc i Nei teatre, amb la finalitat de difondre continguts relacionats amb els maltractaments a les persones grans. La novetat d’aquest any, és la nova iniciativa de preparar una nova versió que es presenta el proper 3 d’octubre, a càrrec de grups locals.